Belgische S2-centra voor acute beroertezorg met invasieve procedures

 Een beroerte (stroke) maakt deel uit van het  zogenaamde "First Hour Quintet" (FHQ) (severe trauma, respiratory failure, stroke, acute coronary syndrome, cardiac arrest) waarvan bekend is dat de evolutie en outcome sterk afhankelijk zijn van een tijdige medische interventie. Onder een tijdige interventie wordt begrepen een interventie binnen het uur na het optreden van de symptomen.

 Jaarlijks worden ongeveer 25.000 Belgen door een beroerte getroffen. De kans op een goede uitkomst wordt in eerste instantie bepaald door de snelle toegang tot een acute (intraveneuze) beroertebehandeling (S1-centra). Sommige van deze patiënten dienen evenwel een mechanische verwijdering van een trombus te krijgen (trombectomie). Dat is een zeer gespecialiseerde invasieve behandeling die voortaan in gespecialiseerde centra wordt ondergebracht met erkenning voor het zorgprogramma voor acute beroertezorg met invasieve procedures (S2-centra). Het aantal patiënten met een beroerte dat voor een mechanische trombectomie in aanmerking komt, ligt tussen de 6 en de 12%.

 De kaart toont 16 Belgische S2-centra en een 30 minuten isochroon (rijtijd). Acht Vlaamse ziekenhuizen kregen een ‘voornemen tot erkenning’: AZ Sint-Jan Brugge, AZ Turnhout, ASZ Aalst, UZ Antwerpen (UZA), UZ Leuven, ZOL Genk, AZ Groeninge Kortrijk en UZ Gent.  Vijf Waalse  ziekenhuizen: CHU de Charleroi-Chimay site Marie Curie à Charleroi, CHC Montlégia à Liège, CHU Helora site Kennedy à Mons, CHU UCL Mont-Godinne à Namur, nog te bepalen CHU de Liège of Hopital de la Citadelle de Liège. Drie Brusselse ziekenhuizen: Hôpital Erasme, Cliniques universitaires Saint-Luc en  UZ Brussel. Voor meer informatie kan je o.a. terecht bij de Belgian Stroke Council (BSC).

De kaart is gemaakt met R. Het is een persoonlijk project uit interesse voor de organisatie van onze Belgische gezondheidszorg.

Popular posts from this blog

Big Data for Health and Care - UHasselt Summer School of 2023

Het Antwerpse boosteren gaat zo snel dat het een ‘internationaal voorbeeld’ zou moeten zijn (NRC, 23 Dec. 2021)